Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Meddőséget okozhat a helytelen táplálkozás

Napjainkban egyre több a meddő pár, és hiába a kitartó próbálkozás, a vitaminok, mégse akar pozitívat mutatni a terhességi teszt. Ezt számos tényező befolyásolhatja, ám a megfelelő táplálkozásnak csak kevesen tulajdonítanak jelentőséget, pedig erősen befolyásolhatja a termékenységet. Hogy mi mindenre érdemes ügyelni, és hogy milyen élelmiszereket mikre lenne célszerű lecserélni, arról Varga Dórát, a Budai Endokrinközpont dietetikusát kérdeztük.

A helytelen táplálkozás betegségekhez vezethet

Bár a táplálkozás és az egészség közti kapcsolat nem titok, mégis sokan nem tudják, hogy a nem megfelelő étkezés olyan betegségekhez is vezethet, melyek nagyban befolyásolják a termékenységet. A meddőnek nevezett nők közt ugyanis egyre több az inzulinrezisztens a PCOS-es, illetve a cukorbeteg, melyek a helytelen táplálkozásra vezethetőek vissza. Mindkét állapot sajnos hormonzavarokat idéz elő, így csökkentik a petefészek működését, és gátolják a beágyazódást. Kezelésükben és megelőzésükben nagy szerepet játszik az egészséges étrend. Hogy mégis mi mindenre ügyeljen?

Felejtse el a fehér cukrot!

Az egyik legnagyobb ellenségünk a cukor, ugyanis gyors felszívódása révén túlstimulálja a hasnyálmirigyet, így hatására rövid időn belül az egekbe ugrik az inzulinszint. Ez pedig több szerv, leginkább a petefészek működésére van negatív hatással, így lehetőleg édesítéshez használjon természetes édesítőszereket, mint pl. a stevia, a xilit, eritrit. Bár igaz, drágábbak, ám azt nem árt hozzátenni, hogy olyannyira édesek, hogy egészen kevés mennyiség is elegendő belőlük! Fontos továbbá megjegyezni, hogy az egészségesnek kikiáltott barna cukorral nem árt vigyázni, hiszen ugyanolyan káros, mint a fehér változata, így lehetőleg iktassa ki az étrendjéből!

Mindezeken kívül ügyeljen a rejtett cukrokra is, hiszen a félkész/kész ételek is gyakran tartalmaznak cukrot, csakúgy, mint a joghurtok, illetve a gyümölcslevek!

Nem mindegy, milyen szénhidrátokat fogyaszt

A szénhidrátok igazán fontos szerepet töltenek be a szervezet működésében, ám nem mindegy, milyet is választ. A szénhidrátoknak ugyanis létezik lassú és gyors felszívódású változata is. Ez utóbbiak jelentősen megterhelik a szervezetet, mivel megemelik az inzulinszintet. Gyors felszívódásúak közé tartozik például a cukor, a fehér liszt,tejtermékek, míg a lassú felszívódásúak közé a teljes kiőrlésű liszt, zöldségek, barna rizs. Nem árt tudni, hogy az inzulinérzékenység reggel a legrosszabb, délben jobb, estére ismét romlik. Ezért reggel inkább lassan felszívódó szénhidrátokat fogyasszon. Vacsorára pedig ideális egy saláta, sült csirkemellel, esetleg korpás keksszel kiegészítve- tanácsolja Varga Dóra, a Budai Endokrinközpont dietetikusa.

Ügyeljen a testsúlyára

A termékenységet nagyban befolyásolja az illető testsúlya, hiszen mind a túl alacsony, mind pedig a túl nagy testtömeg meddőséget okozhat, mivel a szervezet mindkét esetre hormonális ingadozással válaszol (olyannyira, hogy alacsony testtömegnél akár a menstruáció is megszűnhet). Éppen ezért célszerű az arany középutat választani, ami csakis egészséges táplálkozással és rendszeres mozgással érhető el- ha kell, szakember segítségével, aki személyre szabott étrend összeállításával hozzájárulhat a hormonális egyensúly visszaállításához.

0 Tovább

A diabétesz gyógyszer a hosszú élet titka?

A metformin a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére használt készítmény. Egy kutatás szerint a gyógyszer a nem diabéteszes egyének egészségét is kedvezően befolyásolja.

A diabéteszes betegek 90-95 százaléka 2-es típusú cukorbeteg A kórkép hátterében részben az inzulinrezisztencia, részben a hasnyálmirigy inzulint termelő sejtjeinek csökkent működése, és az így elégtelenné vált inzulin hatás, valamint elválasztás áll – magyarázza dr. Bibok György diabetológus, a Budai Endokrinközpont főorvosa. E két jellemző oknak a kezelését tartjuk szem előtt a terápia megválasztásakor. A 2-es típusú cukorbetegség kezelése diétával, rendszeres mozgással és gyógyszerrel, szükség esetén inzulin adásával lehetséges.

A metformin képes a vércukorszint szabályozására, úgy hogy részben gátolja a máj glükóz leadását, a bélből a cukor felszívódását, valamint növeli az inzulin hatását, fokozva az inzulinra érzékeny szövetekben a glukóz felhasználását.

Korábbi kutatások már felfedezték, hogy a metformin lassíthatja az öregedés folyamatát és megnövelheti a várható élettartamot. A Cardiff University kutatói - több mint 180 ezer fő részvételével - pedig azt vizsgálták, hogy a készítmény miként befolyásolja a bármely okból bekövetkező halálozást; az inzulin elválasztást serkentő szulfonylureákkal kezelt, és a nem-diabéteszes egyénekhez képest. Vizsgálataik során, a metformin több kedvező tulajdonságára is fény derült: a daganat ellenesnek és a szív- és érrendszeri betegségek ellen kedvezővédő hatásúnak bizonyult készítmény, a cukorbetegséget megelőző stádiumban lévő betegeknél harmadával csökkentheti a betegség tényleges megjelenését.

Dr. Bibok György a vizsgálatra reagálva elmondta, hogy szakmai szempontból, az összes nemzetközi és hazai irányelvet is figyelembe véve egyértelmű tény, hogy a 2-es típusú cukorbeteg kezelését a diéta és mozgásterápia mellett gyógyszeresen metforminnal kell kezdeni kezelni. A betegek ettől várhatják a legtöbb előnyt, melyet most azzal erősítenek meg a cikket publikáló kutatók, hogy összehasonlítva más terápiával itt még az életkilátások is kedvezőbbek. A daganat ellenes és kardiovaszkuláris hatás ugyan még vizsgálat alatt áll, de úgy tűnik előnyösebb, ha adjuk ezt a készítményt, mintha nem, főleg a szulfonylureákkal összehasonlítva.

A kutatók azt is fontosnak tartják megjegyezni, hogy a metformin önmagában nem csodaszer. A cukorbetegség átlagosan 8 évvel csökkenti a várható élettartamot, tehát a betegek életkilátásai így is kedvezőtlenebbek. A betegség hosszú ideig lappanghat, gyakran csak a súlyosabb szövődmények – szem-, vese-, érbetegségek, neuropátia - megjelenésekor kerül sor a diagnózisra. A kutatás kapcsán azt gondolom, ismét arra kell felhívni a figyelmet, hogy időben szűrjük a cukorbetegséget – jegyzi meg dr. Bibok György. Forduljunk diabetológus szakorvoshoz, aki ki tudja választani a megfelelő, akár az élettartamot is meghosszabbító terápiát a cukorbeteg számára, ha az nem kontraindikált. Lényeges, hogy a betegek megbeszéljék kezelésüket a szakorvossal, hogy ők is tisztán láthassák mit és miért kapnak a gyógyszeres terápia részeként.

0 Tovább

Hogyan egyen a gyermek az óvodában, iskolában, ha speciális diétára van szüksége?

Sok szülő életét nehezíti meg, hogy gyermeke táplálékallergiája, intoleranciája, cukorbetegsége vagy lisztérzékenysége miatt a közelben lévő óvoda, iskola nem vállalja az étkeztetést. Röviden tekintsük át, milyen szabályok vonatkoznak a speciális diétát igénylő gyermekek étkeztetésére és milyen lehetőségei vannak a szülőknek.

Ajánlásra alapozva


2011 nyaráig jogszabályi keretek között zajlott a közétkeztetés, ám 2011. augusztus elsejétől csupán egy táplálkozás egészségügyi ajánlás szabályozza a rendszert –ismertette Varga Dóra, a Prima Medica Egészségcentrum dietetikusa. Mivel jelenleg közétkeztetést szabályozó jogszabály nincs hatályban, ezért a közétkeztetést végző intézményeknek nem kötelessége a speciális diétát igénylő gyermek ellátása, sőt, még a normál táplálkozási igényű gyermekek étkeztetésével kapcsolatban sem kötelező az egészséges táplálkozási irányelvek betartása.

Diétás étrend iránti igény


Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet több felmérést is készített az országban, hogy kiderüljön, milyen mértékben van igény speciális diétára iskolákban, óvodákban. 2008-ban, több mint 3000 iskola bevonásával vizsgálták meg az általános- és középiskolák élelmezési rendszerét (MENZA, 2008). A megkérdezett iskolák 24%-ában volt igény diétás étkeztetésre, ezeknek csupán 16%-a tudta biztosítani a speciális étrendet. Az óvodai közétkeztetéssel kapcsolatban 2009-ben és 2013-ban is készült egy felmérés. Vizsgálatokból kiderül, hogy az óvodák 42%-ában volt legalább egy olyan gyermek, aki diétás étkeztetést igényelt. 2009-ben ezeknek az óvodáknak alig a fele tudott speciális étkeztetést biztosítani, míg 2013-ra az óvodák csaknem háromnegyede, ami jelentős javulásnak tekinthető.

Menza rendelet (37/2014. (IV.30.) EMMI rendelet)


2014 első felében nyilvánosságra hozták a menza rendelet tervezetét, mely kötelezi a közétkeztetőket egészséges alapanyagok használatára, kevés só, cukor és zsiradék tartalmú étrend összeállítására. Emellett kötelezővé teszi diétás étrend biztosítását azoknak a gyerekeknek, akiknek szakorvos által igazoltan speciális diétát kell tartania, tehát minden ételallergiásnak, intoleranciásnak, cukorbetegnek, vagy lisztérzékenynek, esetleg halmozott problémával rendelkezőknek. A jogszabály alapján diétás étrendet csak dietetikus tervezhet, és diétás étlapot is ilyen szakember felügyeletével lehet összeállítani. A speciális ételeket diétás szakácsnak kell készíteni vagy az ételkészítés során dietetikusi felügyelet szükséges, a keresztszennyeződés elkerülése és az eltérő ételkészítési eljárások miatt.  Eredetileg a rendelet bevezetésére 2014. szeptember elsején került volna sor, de augusztusban bejelentették, hogy a jogszabály csak 2015 januárjától lesz hatályos. Ennek oka az, hogy sok közétkeztetést végző intézmény jelezte, kevés felkészülési időt kaptak az alapanyagok beszerzésével, szerződések megkötésével kapcsolatban.

Pozitív változások

Jó hír a szülőknek és a gyerekeknek, hogy számos óvoda és iskola augusztusra mégis megoldotta a diétás étkeztetést, legtöbbször egy külső cégtől rendelnek egyéni igényeknek megfelelő diétás menüket. Ennek van előnye és hátránya is. Előnye, hogy végre nem a szülőnek kell ennivalót készíteni otthon a gyermekének, így az érintett gyerekek kevésbé vannak kirekesztve a diétát nem igénylő társaiktól. Nem elhanyagolható az sem, hogy szakképzett személyzet készíti el az ételt.  Ellenben nagy hátránya, hogy gazdasági megfontolásból a legtöbb esetben egyszerre több allergént is kihagynak az étrendből. Így például egy tejfehérje allergiás gyermeknek nagy valószínűséggel nem csak a tejet és tejtermékeket kell mellőznie, hanem a glutént, tojást, esetleg szóját, mogyorót is. Ez azért jelent problémát, mert ha túl sok felesleges megszorítást tartalmaz az étrend, akkor ez hosszútávon különböző tápanyaghiányhoz vezethet.

Közös erővel

Azokban az óvodákban és iskolákban, ahol ebben az évben sem tudnak diétás étrendet biztosítani, ott a szülők továbbra is kénytelenek otthon készíteni az ételeket. Megkönnyíthetik gyermekük beilleszkedését, ha ugyanazokat az ételeket készítik el számára, mint amit a többiek is kapnak, természetesen speciális alapanyagok segítségével. Érdemes a szülőknek időt szánni arra, hogy a gyerekek és a velük foglalkozó óvónők, tanítók is tisztában legyenek a diétával, az alkalmazható alapanyagokkal és a lehetséges veszélyforrásokkal. Ha egy intézményben több gyermeknek is diétára lenne szüksége, akkor érdemes a szülőknek összefogni, és közös erővel lobbizni a diétás étrendekért – tanácsolja Varga Dóra. Összegezve megállapíthatjuk, hogy ha nem is túl gyorsan, de legalább jó irányba haladunk. Egyre több óvoda és iskola ismeri fel, hogy szükségszerű a diétás étkeztetés biztosítása, még ha erre az állam egyelőre nem is kötelezi őket. Évekig működhetett jogszabályi keretek nélkül a közétkeztetés, de idén végre bemutatásra került a menza rendelet, bízzunk benne, hogy januártól valóban be is vezetik.

0 Tovább

Ezekre figyeljen, ha át szeretne térni a vegetáriánus étkezésre

Manapság egyre több ember tér át a vegetáriánus étkezésre, azonban sokan különösebb átgondolás nélkül kezdenek bele, ami komoly hiányokhoz vezethet.  Hogy pontosan mi mindenre kell ügyelni, ha valaki el szeretné hagyni az állati eredetű ételeket, arról Varga Dóra, a Budai Endokrinközpont dietetikusa és az EgészségÁruda munkatársa beszélt.

Vegetarianizmus formái

A köznyelvben a vegetáriánus kifejezést akkor használjuk, ha valaki nem fogyaszt húst, egyéb állati eredetű terméket pedig igen. Valójában, több típusát különböztetjük meg ennek a táplálkozási irányzatnak, az alapján, hogy a hús fogyasztásán túl mely ételek fogyasztása tiltott. Egyesek elutasítják a tejet és tejtermékeket, míg mások tojást sem fogyasztanak. A szigorú vegán étrend nélkülöz minden állati eredetű élelmiszert és néhányan csak nyers ételeket vesznek magukhoz – mondja Varga Dóra, a Budai Endokrinközpont dietetikusa és az EgészségÁruda munkatársa.

Tehát a vegetarianizmus nem egy egységes táplálkozási irányzatot jelent, éppen ezért nem is lehet egyértelműen követendőnek vagy elvetendőnek titulálni. Ám mindenképpen pozitív, hogy a vegetáriánusok - bármelyik irányzathoz tartozzanak - gyakran az élet más területén is figyelnek az egészségükre, így nem dohányoznak, kevés alkoholt és kávét fogyasztanak és rendszeresen sportolnak. Ez a néhány életmódbeli tényező egyértelműen nagy lépést jelent az egészséges élet felé.

Így térjen át a vegetáriánus étrendre

Ha valaki úgy dönt, át szeretne térni a vegetáriánus táplálkozásra, akkor érdemes néhány fontos tényezőt szem előtt tartania, hogy szervezete ne szenvedjen hiányt egy fontos tápanyagból sem. Íme, a leglényegesebb szabályok:

Fontos a megfelelő fehérjepótlás

Gyakran hangzik el, hogy naponta fogyasszunk állati eredetű élelmiszereket, de miért is olyan fontosak számunkra? A válasz egyszerű, az állati eredetű élelmiszerekben – húsok, tej és tejtermékek, tojás megtalálható a fehérjék minden fontos építőeleme (aminosav), míg a növényi fehérjékből hiányzik egy-egy meghatározó alapelem. Hozzátartozik az igazsághoz, hogy kizárólag növényi táplálékot fogyasztók étrendje is lehet megfelelő fehérje összetételű, ha helyesen válogatják és kombinálják össze az élelmiszereket. Jól összeállított vegán étrendhez mindenképp kérje dietetikus segítségét!

Így kerülheti el a vashiányt

Ha valaki azt mondja, hogy vegetarianizmus, akkor a legtöbb ember szeme előtt már rögtön a vashiány kellemetlen tünetei lebegnek, mint a sápadtság, száraz bőr, fáradékonyság. Való igaz, a növényi eredetű táplálékokból a vas kevésbé hasznosul, mint az állati eredetűekből. Erre a problémára is van megoldás, ugyanis a bőséges C-vitamin ellátottság nagymértékben javítja a rosszul felszívódó növényi vas hasznosulását, ezért vegánoknak érdemes gyakran citrusféléket, káposztát fogyasztania.

Fontos továbbá megemlíteni, hogy a vas felszívódását segítő anyagokon kívül vannak olyanok is, melyek bizony gátolják. Ilyen többek között a túl sok rost (>40 g/nap), tea, kávé fogyasztás.

Növényi vasforrások: gabonafélék, mogyoró, mák, bab, szilva, spenót.

Az a bizonyos B12

A vason kívül a B12-vitamin hiányáról is sokat lehet hallani a vegetáriánus étkezés kapcsán, hiszen jelentős mennyiségben nincs jelen a növényi táplálékokban. Hiánytünetei, mint a fáradékonyság, szédülés, vérszegénység, depresszió akár 2-3 évvel a vegetariánus étrend bevezetése után is jelentkezhetnek, mert a májunk nagy mennyiségben tudja raktározni. Bár leggyakrabban azoknál áll fenn a probléma, akik a legszigorúbb vegán étkezést követik – ahol sem a tojás, sem pedig a tejtermékek nem megengedettek-, ennek ellenére mindenkinek ügyelnie kell fogyasztására. Manapság már számos B12-vel dúsított termékhez hozzá lehet jutni, esetleg válasszunk B12 vitamin tartalmú étrend-kiegészítőt. Kiemelten fontos a megfelelő B12 vitamin ellátottság terhes vagy szoptatós anyák számára.

Kalcium a csontok egészségért

Tej és tejtermékek kitűnő forrásai a kalciumnak, de ha úgy döntünk, hogy száműzzük őket a táplálkozásunkból, akkor is van megoldás. Vegán étrendet fogyasztók elsősorban szójatermékekkel, zöld leveles zöldségekkel, olajos magvakkal és kalciummal dúsított készítményekkel biztosíthatják a szervezet kalciumszükségletét. Kalciumra is igaz, hogy kevésbé hasznosul a növényekből, de segíthetjük hasznosulását rendszeres testmozgással, megfelelő D-vitamin ellátottsággal.

Összességében megállapítható, hogy az egészségünk érdekében nem muszáj lemondani a húsokról, de a másik végletbe sem szabad esni, mert a túlzásba vitt állati eredetű élelmiszerek fogyasztása számos betegséghez vezethet, például köszvényhez. Egy jól összeállított vegyes étrend is éppolyan egészséges lehet, mint a vegetáriánus, ám aki mégis emellett dönt, annak érdemes dietetikushoz fordulni tanácsért.

0 Tovább

Laktózérzékenyen is fogyasszon tejtermékeket

Tejtermékek fogyasztása után fellépő hasmenés, puffadás, hasi görcsök- néhány tünet, melyek laktózérzékenységre utalhatnak. Az állapot egyre több embert érint kisebb-nagyobb mértékben, hazánkban az egészséges lakosság közel 15%-a tejcukorérzékeny. Bár elsőre sokan megijednek, hogy abszolút ki kell zárniuk a tejtermékek fogyasztását a táplálkozásukból, valójában ennyire nem szigorú ez a diéta. A laktózérzékenyek étrendjéről Varga Dóra dietetikus, a Budai Endokrinközpont dietetikusa és az EgészségÁruda munkatársa beszélt.

Tejcukor érzékenység vagy tejfehérje allergia?

A köztudatban gyakran keveredik a két fogalom! Sok laktózérzékeny kerüli teljes mértékben a tejtermékek fogyasztását, pedig esetükben nem szükséges olyan szigorú diétát folytatni, mint a tejfehérje allergiásoknál. Ha tejes ételek fogyasztása panaszt okoz, akkor mihamarabb vizsgáltassuk ki, hogy a tej melyik összetevője okozza a problémát, ugyanis a kezelése eltérő a két kórképnek, ráadásul más betegségek is okozhatnak hasonló tüneteket!

Bűnös tejcukor

A laktóz, azaz a tejcukor tejben és egyes tejtermékekben előforduló természetes kettős cukor. Emésztéséhez szükség van egy laktáz nevű enzimre, amely a tejcukrot egyszerű cukrokra bontja le. Előfordulhat, hogy a vékonybélben nem, vagy csak kevés mennyiségű tejcukor bontó enzim termelődik - ebben az esetben az emésztés nem megy végbe tökéletesen, az emésztetlen tejcukor gázképződéshez vezet a vastagbélben. 2 gramm tejcukorból (fél deciliter tejben található meg) közel másfél liter hidrogén gáz képződhet.

Hátterében, legtöbb esetben a vékonybél nyálkahártyájának károsodása áll. Gyakran tapasztalható csökkent laktáz enzim működés antibiotikum kúra, bélfertőzés után, illetve társulhat más betegségekhez is, mint például lisztérzékenység, vagy Crohn betegség. Nagyon ritka esetben fordul csak elő a vele született tejcukorérzékenység.

Továbbá érdemes megjegyezni, hogy az életkor előrehaladtával egyre kevesebb laktáz enzim termelődik, így nem ritka, hogy felnőttként az embernek fokozatosan csökkentenie kell a tejtermékek fogyasztását.

Diagnosztizálásában legelterjedtebb módszer a hidrogén kilégzési teszt, mely során laktóz tartalmú folyadék fogyasztását követően a lélegezet hidrogén tartalmát vizsgálják (ennek magas értéke esetén valószínűsíthető a laktóz intolerancia).

A laktózérzékenység tünetei:

A tünetek megjelenése általában a tejcukor tartalmú étel fogyasztása után fél – 2 órával jelentkezik. Gyakori tünetei közé tarozik:

  • hasmenés
  • puffadás
  • hányinger, hányás
  • hasi görcsök
  • rossz közérzet
  • migrén

Fontos megjegyezni, hogy nagy egyéni eltérések lehetnek a tejcukorbontó képesség tekintetében. Egyesek nyugodtan megihatnak egy tejeskávét reggel, míg mások tejjel készült palacsinta tészta fogyasztása után már szaladnak a mellékhelyiségbe, ezért a diéta szigorúságát, mindig ez egyéni toleranciához mérten kell meghatározni!- mondja Varga Dóra dietetikus, a Budai Endokrinközpont dietetikusa és az EgészségÁruda munkatársa.

Laktózérzékenység kezelése

Semmiképpen nem ajánlott a tej és a tejtermékek teljes elhagyása az étrendből, hiszen a szervezetünk legkönnyebben a tehéntejből jut kalciumhoz, de a tejben a fehérje, a kálcium, a D-vitamin, a foszfor, a tejzsír és a tejcukor is optimális arányban található meg. 

A legtöbb tejcukor érzékeny nem tolerálja a tejet, számukra megoldás jelenthetnek a tejcukormentes termékek, vagy növényi tejek fogyasztása, utóbbiból érdemes mindig kálciummal dúsított változatot levenni a boltok polcairól.

Fontos: Tejcukormentes kifejezést akkor lehet egy termékre ráírni, ha 100 grammjában kevesebb, mint 0,1 gramm tejcukor található!

A savanyított tejtermékeket – joghurt, kefír – a legtöbb laktózérzékeny kis mennyiségben jól tolerálja, mivel 20-40 %-kal kevesebb tejcukrot tartalmaznak, mint a tej, de ezekből is kapható laktózmentes változat. Túró szintén fogyasztható a legtöbb esetben, tejcukortartalma a savanyított tejtermékeknél is alacsonyabb. Sajtok közül a lágy, friss, nem érlelt sajtok magasabb tejcukor tartalommal rendelkeznek, míg a kemény, hosszú érlelési idejű sajtok szinte laktózmentesnek mondhatóak.

Amint valaki megtudja, hogy laktózérzékeny, felvetődhet benne a gondolat, hogy a vajat illetve a margarint ki kell-e iktatni az étrendjéből. A dietetikus szerint Egyéni tolerancia függvényében alkalmazásuk megengedett, viszont több fajta, teljesen tejcukormentes készítményeket is lehet találni, így a kenőzsiradékokról sem szükséges lemondani.

Tipp: Kapható csepp vagy kapszula formában laktáz enzim, mely lehetővé teszi, hogy bármikor megehessünk egy tejes fagylaltot a kínzó tünetek megjelenés nélkül!

Vigyázzon a péksüteményekkel, készételekkel, gyógyszerekkel

Bár elsőre sokan nem gondolnák, de a hívogató péksüteményekben is előfordulhat laktóz -mind a töltelékekben, mind a tésztájukban - így aki fogyasztásuk után a már említett tüneteket tapasztalja, inkább iktassa ki az étrendjéből! Ugyanez a helyzet a készételekkel és a leves/szószos porokkal is, sőt, jelentős része a gyógyszereknek hordozó anyagént laktózt tartalmaz, így mielőtt megvásárolná őket, tájékozódjon, tartalmaznak-e tejcukrot!

0 Tovább

endokrin

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek